HODNOCENÍ POTRAVIN !!!Kupujte jen kvalitní potraviny.

Čím topit v domácím krbu, jaké použít dřevo

Čím topit v krbu

Výběr správného dřeva do domácího krbu je velice důležitý. Má vliv nejen na kvalitu a délku hoření ale i na výhřevnost.

Měkké dřevo
Spaluje se rychleji, hoří krátkým plamenem, praská a jiskry nepříjemně létají z krbu ven. Žhavé dřevo brzy vyhasne. Výhřevnost není velká.

Tvrdé dřevo
Hoří klidně, dlouhým plamenem, velice málo praská a dlouho dohořívá. Žhavé dřevo vydrží dlouho a výhřevnost je větší.

Podle odborníků je nejlepší vytápět krb dřevem akátovým. Vhodné jsou také staré ovocné stromy jako jabloň, třešeň nebo švestka. Nevhodný je podle odborníků smrk, který praská a vystřeluje uhlíky do pokoje.

Do krbu se musí používat dříví uleželé, které skladujeme při stěně chaty pod převislou střechou.

Používáme silnějších polen o délce 20 až 50 cm podle velikosti krbu. Klademe je na ohniště známým tábornickým způsobem – do kozlíku a kůrou nahoru.

Zapalujeme pomocí papíru, dřevité vlny, podpalovače nebo třísek.